MENÜ ÖSSZEÁLLÍTÁSA
Az esküvői ebéd vagy vacsora menüjének összeállítása komoly döntés és nem egyszerű feladat, bár a hagyományok és a vacsora helyszínéül választott étterem sok segítséget nyújtanak benne.
A tájékozódás és helyszínválasztás elősegítése érdekében az éttermek több készen összeállított esküvői menüsort szoktak kínálni, rendszerint három, négy vagy még több árkategóriában. Az ajánlat általában egyféle esküvői levest, háromféle húsételt, háromféle köretet és egyféle desszertet tartalmaz, illetve valamilyen hideg vagy meleg ételt éjfél utánra.
A készen kiajánlott menüsor azonban nem jelenti azt, hogy nem választhatunk kedvünkre a legkülönbözőbb fogások között az esküvőnk stílusa és a saját ízlésünk szerint. Beszéljük meg, hogy mi az elképzelésünk, legyen az bármennyire is különleges, vegyük számba a szóba jöhető fogásokat és kérjünk egyedi árajánlatot.
Az előre összeállított menüajánlatokat klasszikus, ültetett esküvői ebédre vagy vacsorára szokták elkészíteni, de ettől szintén kedvünkre eltérhetünk és dönthetünk például állófogadás vagy koktélparti mellett is, a hozzávaló italokkal és ételekkel.
A menü megrendelésekor mindenképpen vegyük figyelembe a násznép létszámát és összetételét, mert biztosan más ételekre esik a választás egy hagyományos falusi esküvőn, mint például egy kastélyparkban tartott, visszafogottan elegánsra tervezett esküvő esetén.
Amikor a tervezés-szervezés kezdetén megírjuk a vendéglistánkat, hagyjunk mellette helyet a menüre vonatkozó megjegyzéseinknek, mivel a jó házigazda tekintettel van vendégei speciális igényeire is! Ilyenek lehetnek például a különböző ételallergiák, a cukorbetegség, a lisztérzékenység vagy a vegetáriánus táplálkozás.
HAGYOMÁNYOS MENÜK
Ha a hagyományos vidéki esküvők stílusában képzeljük el esküvőnket, lakodalmunkat és nem kívánunk szakítani a szokásokkal, akkor az esküvői menü összeállítása során is az ízletes de egyszerű ételek kívánkoznak az étlapra.
A vendégfogadás formája lehetőleg az ültetett vacsora vagy ebéd legyen, a fogásokat 4-6 főre méretezett tálakon szolgálva fel. Az alábbi ételek további előnye, hogy otthoni esküvői vendégfogadás esetén is könnyen elkészíthetők.
FOGADÁS
Sajtos pogácsa
Tepertős pogácsa
Sajtos rúd
Linzer
Kókuszgolyó
Kókuszkocka
(házi sós és édes aprósütemények)
EBÉD / VACSORA
Lakodalmas leves csigatésztával
Legényfogó leves
Ököruszály leves eperlevéllel
(levesből általában egyféle választandó)
Főtt hús, mártások (torma, paradicsom)
Fasírt gombóc
Malacsült
Marhapörkölt
Natúr szelet
Rántott szelet
Sült kacsacomb
Sült libacomb
Sült libamáj
Töltött csirkecomb
(húsételekből általában háromféle választandó)
Gombapaprikás
Rántott gombafejek
Rántott sajt
(vegetáriánus ételekből általában kétféle választandó)
Galuska
Hasábburgonya
Hagymás törtburgonya
Párolt káposzta
Párolt rizs
Petrezselymes burgonya
Pirított burgonya
Rizi-bizi
Sós burgonya
(köretekből általában háromféle választandó)
Aranygaluska
Dobostorta
Gesztenyepüré
Mignon, vegyesen
Rétesek, vegyesen
Somlói galuska
Vargabéles
(édességekből általában egy-kétféle választandó)
ÉJFÉL UTÁN
Borjúpörkölt
Gulyásleves
Hidegsültek
Páros debreceni
Székelykáposzta
Töltött káposzta
(éjfél utáni ételekből általában egy-kétféle választandó)
HAGYOMÁNYKÖZELI MENÜK
Ha jórészt a hagyományos vidéki esküvők stílusában képzeljük el esküvőnket, lakodalmunkat, de a szokásos fogások helyett szeretnénk egy kicsit különlegesebb menüt, akkor a hagyományostól némiképp eltérő, de nem kirívóan egzotikus vagy elegáns ételsort állítsunk össze.
A vendégfogadás formája lehetőleg az ültetett vacsora vagy ebéd legyen, a fogásokat 4-6 főre méretezett tálakon szolgálva fel. Az alábbi ételek otthoni esküvői vendégfogadás esetén is elkészíthetők.
FOGADÁS
Sajtos puffancs
Töltött sajtos
Diós kifli
Gyümölcskosár
Isler
Mini képviselőfánk
Zserbó
(házi sós és édes aprósütemények)
EBÉD / VACSORA
Erőleves húsgombóccal
Erőleves royal módra
Fácán erőleves lúdgégetésztával
Szárnyas raguleves
Tárkonyos borjúragu leves
Újházy tyúkhúsleves
(levesből általában egyféle választandó)
Főtt hús, mártások (sajt, tormakrém)
Báránysült
Cigánypecsenye
Cordon bleu
Csirkecomb roston
Csirkemáj baconban
Flekken hús
Hagymás sertésborda
Hátszínszeletek pirított gombával
Jércemell párizsiasan
Kijevi pulykamell
Omlós kacsasült
Pácolt, sült csirkecomb
Pulykajava sajttal-sonkával töltve
Pulykamell mandulás bundában
Rablóhús
Sertésborda pirított libamájjal
Tűzdelt pulykamell
Vasalt csirkecomb
Burgonyapüré
Gombás párolt rizs
Curry-s rizs
Kerti zöldségek vajban puhítva
Krokett
Mogyoróburgonya
Pezsgős párolt káposzta
Röszti burgonya
Sajtos brokkoli
Sajtos zöldséghasábok
Sáfrányos párolt rizs
Steakburgonya
(köretekből általában háromféle választandó)
Friss vegyes saláta
Görögsaláta
Sopszka saláta
(savanyúságokból általában egy-kétféle választandó)
Fagylalt kehely
Feketeerdő torta
Gundel palacsinta
Sacher torta
Tiramisu szelet
(édességekből általában egy-kétféle választandó)
ÉJFÉL UTÁN
Mini töltött káposzta
Pincepörkölt
Vörösboros őzpörkölt
(éjfél utáni ételekből általában egy-kétféle választandó)
KÜLÖNLEGES MENÜK
Ha az esküvőnket eleganciával és különleges megoldásokkal szeretnénk még feledhetetlenebbé tenni, akkor ezt az ebéd vagy vacsora megtervezése során is vegyük figyelembe, amikor összeállítjuk a menüsort.
Az elegáns ételekhez, a különleges menühöz vendégfogadás legalkalmasabb formája az ültetett tányérszervizes étkezés.
FOGADÁS
Aprósütemények
Mini szendvicsfalatok
EBÉD / VACSORA
Füstölt lazac tormahabbal
Lazacrózsák fekete kaviárral
Libamáj terrine meleg brióssal
Narancsos kacsamájpástétom
Narancsos kacsamell saláta
Olivás halpástétom Tokaji-mártással
Pórés szárnyas pástétom
Ráksalátával töltött paradicsom
Serranói sonkarózsák sárgadinnyével
Tárkonyos halkocsonya mustártással
Vadhússal töltött palacsinta mártással
(előételből általában egyféle választandó)
Borjú erőleves szarvasgomba gombóccal
Konyakos fácán erőleves fürjtojással
Sáfrányos jérceleves húsával
Tárkonyos borjú-raguleves
Tárkonyos vadmalac leves
Vad erőleves libamájas fánkkal
Zöldség erőleves szójával, gyömbérrel
(levesből általában egyféle választandó)
Aszatszilvával töltött pulykamell
Báránysült rozmaringmártással
Borjúérmék mézes citrommal grillezve
Kacsasült zöldbors mártásban
Lazac steak fűszeres pestóval
Mini csirkemell saslik
Nyelvhal-filé paradicsomraguval
Őzcomb vadász módra
Parázson sült bélszín steak
Párolt szarvas áfonyamártással,
Rostélyos borsmártással
Sertés érmék zöldbors mártásban
Spárgával töltött jércemell-filé
Szarvas-sült Medoc mártással
Szűzérmék sörtésztában sütve
Vörösborban érlelt kacsamell
(húsételekből általában háromféle választandó)
Goudával és parajjal töltött cukkíni
Grillezett gomba és paradicsom
Rántott camembert párolt almával
Roston sült Mozzarella
Rókagomba zöldfűszeres mártásban
Sajtos brokkoli
Karotta tallérok
Zöldség lasagne füstölt sajt kéregben
Zöldséges palacsinta füstölt sajtmártással
(vegetáriánus ételekből általában kétféle választandó)
Almás burgonyasaláta
Bratiz burgonya
Fűszeres zöldségek roston sütve
Gratinírozott burgonya
Hercegnő burgonya
Kókuszos jázminrizs
Mandulás brokkoli
Magvas rizs
Mazsolás rizs
Parázson sült fóliás burgonya
Pácolt héjas burgonya
Párolt spárga
Párolt zöldségek reszelt sajttal
Rozmaringos újburgonya
Tojásos zöldséges rizs
Újburgonya ruccolával
Vadrizs gombócok
Vajas kukorica
Zöldséges rétes
(köretekből általában háromféle választandó)
Gyümölcsök mascarpone krémmel
Fehér csokoládé habtorta
Friss gyümölcssaláta pirított mandulával
Mini gyümölcskosarak
Mini torták
Pezsgős citrom sorbet
Nemzetközi sajttál
(édességekből általában egy-kétféle választandó)
ÉJFÉL UTÁN
Hidegtálak
GYÜMÖLCS AZ ASZTALON
Bár az esküvő hagyományosan nagy eszem-iszomokkal kísért esemény, lehetőleg mégis gondoljunk a fogások megtervezésénél a könnyebb konyha kedvelőire vagy éppen a vonalaikra, vigyázókra is!
Ahogyan a húsok közé érdemes könnyű szárnyasból készült ételt is választani illetve akár komplett vegetáriánus fogásokat is kínálni, úgy a desszertnél se feledkezzünk meg minderről!
Mivel a krémes és aprósütemények, az esküvői torta bizony könnyen bárkin kifoghatnak a kiadós többfogásos vacsora után, válogassuk úgy a kínált édességeket is, hogy legyen közöttük könnyű, gyümölcsös desszert is, mint például gyümölcstorta, gyümölcskosárka, gyümölcshabos édességek. Különösen a svédasztalos vendéglátásnál a gyümölcssaláta is kitűnő választás!
Éjszakába nyúló mulatozás és vendégfogadás során szokás éjféli menüt is feltálalni. Természetesen ilyen korra érdemes kisebb adagokkal számolni, mint egy átlagos vacsora adag, hiszen a korábban elfogyasztott fogások nem illannak el nyomtalanul néhány óra alatt. Sőt lesz, aki egyáltalán nem tud már ételre gondolni sem!
Ezért kifejezetten ajánlott az éjféli fogásokkal egyidejűleg vagy azt követően változatosan összeállított, dekoratívan elrendezett gyümölcstálat kínálni, amin lehet például zöldalma, körte, banán, nektarin, kiwi, narancs, mandarin és persze az örök nagy kedvenc, a nagy szemű, magnélküli szőlő is
A kedvező áru beszerezhetőség miatt, érdemes elsősorban a szezonális gyümölcsök, nyújtotta lehetőségeket kihasználni, majd ezeket kiegészíteni néhány egzotikusabb gyümölcsfélével.
|